Cosmic Chess

Year of production 2016

Run time 10’21”

Although the human being is an integral part of the universe, it is primarily attached to its planet. The atmosphere and the magnetic field of the earth are needed to protect humans, for without protection our body cannot survive. Like on a chess board, we can only move in time and space according to the rules of the game. But we believe that there is a ‘see-through door’ that allows us to read history, discover where we come from and where we are going to. In addition, our perceptions are also influenced by the observed reality. Observed reality depends on the observer.Views from the real world are made from the interfusion of the centuries-spanning beliefs and actual scientific observation.

Each frame in the animation was made or reproduced with a flatbed scanner or with the combination of scanner and projector.

***

Az ember a Világegyetem szerves része, mégis a bolygójához van kötve. Az őt megvédő légkörön és mágneses mezőn túl egész teste roncsolódik, hosszabb távon életképtelen. Mint egy sakktáblán, meghatározott szabályok szerint, meghatározott térben és időben mozoghat. De van egy „ajtó”, amelyen át kiláthat, sőt ki is léphet, hogy megismerje múltját, felfedezze, hogy honnan jött, honnan származik és hová tart.  Mindemellett észleléseinket az is befolyásolja, hogy a megfigyelt valóság teljes mértékben a megfigyelőtől függ, az évszázadokat átívelő hiedelmek és a valós tudományos megfigyelések összekeveredéséből áll össze számunkra a világ.

A film minden egyes képkockája síkágyas szkennerrel vagy szkenner és projektor kombinálása által reprodukált, újrafeldolgozott képekből áll össze.

Comments are closed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien