Skip to main content

1 kék pixel (animáció, 2018, 8 perc)

A videót egy történelmi jelentőségű fotó inspirálta, melyet a Voyager–1 űrszonda 1990-ben készített Földünktől 6 milliárd kilométer távolságban. A fotó a Pale Blue Dot (Halványkék pötty) címet kapta, a képen a Föld mérete kisebb mint egy pixel. Csak egy apró kék pont a fekete végtelenségben.

A pixel egyrészt kezdőpont (a digitális alkotómunka alapvető eleme), másrészt egy mindent magába foglaló pont (a hely, ahol minden ami az egész emberiséggel valaha is történt, lejátszódott).

Bluepix1
Bluepix17
Bluepix2
Bluepix5

Az ember a makro és a mikrovilág határán lebeg. Martin Rees csillagász írja „Az univerzum és a mikrovilág között állunk félúton – méretünk félúton van a milliárd méteres átmérőjű Nap és a milliárdod méteres méretű molekulák között. Nem véletlen egybeesés, hogy a természet éppen ezen a közepes skálán mutatkozik a legbonyolultabbnak: egy lakható bolygón bármi nagyobbat széttörne vagy összepréselne a gravitáció.” Ezért is igyekszik feltárni a makrovilág mögött rejtőzködő mikrovilág törvényeit. Ahogy Niels Bohr megfogalmazta, erről az atomi világról a tudomány is csak költői képekkel tud mesélni.

A videó minden egyes képkockája szkennerrel vagy szkenner által reprodukált képekből áll.

Ruzsa Dénes és Spitzer Fruzsina honlapja