Megszínesített napfény – Kiállítás a Múzeumok Éjszakáján

Megszínesített napfény

A ’30-as évek hangulatát idézzük meg Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész jubileumi kiállításával és a Pankastic swing koncertjével a Múzeumok Éjszakáján.

Róth Miksa a huszadik század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi sztár: a kor világkiállításain sorra nyerte az üvegfestészeti aranyérmeket.

Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexico Cityben pedig a Theatro Nationalt.

Róth Miksa azonban nemcsak üvegfestőként szerzett magának világhírt, hanem a modern mozaiktechnika talán legnagyobb megújítójaként is számon tartották.

2015-ben ünnepeljük Róth Miksa születésének 150. évfordulóját. Róth Miksa nevét szinte mindenki ismeri Magyarországon, de több művét csak nagyon kevesen tudnák megnevezni. Az alkotások többsége ugyanis olyan helyeken található, amit nem könnyű látogatóként megnézni.

A „Megszínesített napfény” című kiállítás néhány eredeti alkotás és művészfotók, installációk segítségével nyújt válogatást Róth Miksa – fentiek miatt „láthatatlan” – üvegfestményeiből és mozaikjaiból is és egyúttal megemlékezzünk a 20. század egyik legjelentősebb képzőművészének életéről.

A kiállított fotókat készítette:

Bálint Imre, Hajdú József, Hevér Miklós, Mester Éva, Perness Norbert, Plájás István, Spitzer Fruzsina

18.00 Megszínesített napfény – Róth Miksa (1865–1944) üvegfestészeti és mozaik műhelye | Kiállítás-megnyitó

Köszöntőt mond: Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója

A kiállítást megnyitja: Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

A kiállítás kurátora: Dr. Gellér Katalin művészettörténész

19.00 Pankastic swing koncertje

 

Ugrás az esemény faceboook oldalára: https://www.facebook.com/events/446060855554641

Együttműködő partnerek: 

Magyar Művészeti Akadémia | Forster Központ | Iparművészeti Múzeum | Róth Miksa Emlékház | Gödöllői Városi Múzeum | Kiscelli Múzeum

Jegyvásárlás

Hol lehet karszalagot vásárolni?
A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve együttműködő partnerünk, a BKK jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

Mennyibe kerülnek a jegyek?
Budapesten a felnőtt karszalag 1500 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) karszalag 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

További információk: http://www.muzej.hu/index.php?page=gyik

(forrás: Balassi Intézet)

Comments are closed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien