S.C.A.N. – Searching Alternative Nature

S.C.A.N. – Searching Alternative Nature

(2015, 06’43″)

A távcső feltalálásával és a technika további fejlődésével egyre részletgazdagabb képet kaptunk a körülöttünk lévő világról. Egyre többet megtudtunk a csillagokról, születésükről, életükről és halálukról. Az élethez nélkülözhetetlen fényt biztosítják. Felismertük, hogy testünkben lévő majdnem minden atom a csillagok belsejében keletkezett. A Naprendszerünk keletkezését is régebben élt csillagoknak köszönhetjük, egy szupernóva-lökéshulláma indíthatta be galaxisunk képződését. Létezésünk természetes következménye a csillagok létezésének, ezért megfogalmazódhat bennünk az a gondolat, hogy tőlünk távoli galaxisokban távoli rokonaink élhetnek.

Az animáció minden egyes képkockája síkágyas szkennerrel vagy szkenner által újrareprodukált képből áll össze.

***

Ez a munkánk 2015-ben készült, az Univerzum születéséről, a fényről, a csillagokról szól.

Ma már mindenki jól tudja, hogy a csillagok nélkül nem lennénk itt.

A szénatommagok korábbi csillagokban keletkeztek – ezek szupernóvává váltak – életük végén (szupernóva-robbanás) szétszórták az űrben – a későbbi gázfelhőkbe ez belekeveredett – így az újabb naprendszerek keletkezésekor ezek az atomok már jelen voltak, részt vettek a későbbi körforgásban.

Így került Földünkre is szén.

Több 100 milliárdnyi csillag van egy galaxisban – az ő életükről, keletkezésükről és halálukról szól a film.

Sok dokumentumfilmet lehet látni, mely az élet alapkérdéseit kutatja – ezek próbálják minél pontosabban lemodellezni a számítógépes grafika segítségével a Világegyetem és a csillagok életét.

Mi valami mást akartunk…

Egyszer Fernand Léger lefilmezte egy asszony lakkozott körmét, majd százszorosára felnagyította – a nézők azt hitték, hogy csillagászati felvételt látnak.

Nem véletlenül, hiszen az Univerzum bennünk van…

Gondoljunk csak a falevelek erezetére – egy mini fa képe rajzolódik ki belőle. Vagy az atomok szerkezetére, melyben ugyanúgy keringenek az elektronok az atommag körül, mint a bolygók a Napunk körül. Vagy a pókhálóra, mely ugyanolyan mintázatú, mint az Univerzum nagyléptékű szerkezete.

És még számos példát lehetne említeni…

Valami ilyesmi történt velünk is amikor a szkenner üveglapjára hétköznapi tárgyakat tettünk – egyszercsak egy kis univerzum kezdett életre kelni…

A film minden egyes képkockája síkágyas szkennerrel készült.

Először csak megdöbbentünk, hogy a monitortisztító hab úgy keveredik a szkenner felületén, mint a galaxisokat alkotó égitestek a Világűrben, aztán már teljesen természetesnek tűnt, hogy a különböző reflektorainkat, biciklilámpát, temperafestéket, kinyomtatott és összegyűrt fotót, zellerszárat, cukrot, sót használtunk fel az animációhoz kelléknek, a világegyetem absztrakt leképezéséhez. Pár évvel korábban ugyan már használtuk a szkennert képalkotó eszközként, – nem hagyományos módon – de úgy éreztük, hogy a direkt animációban, a mozgóképben még több lehetőség rejlik. A véletlen szerepe is kellőképpen nagy volt a munkafolyamat során, soha nem tudhattuk pontosan, hogy milyen képet kapunk (ellentétben a hagyományos módon felvett nyersanyaggal, ahol teljes alkotói kontroll van a képek felett), itt csak sejthettük, hogy mi lesz a végeredmény … a hagyományos fogalmakat mint a mélység-élesség, az expozíciós értékek beállítása elfelejthettük, rákényszerítettük a gépet, hogy ne úgy működjön ahogy azt a mérnökök megtervezték … szóval olyan hétköznapi tárgyakból mint zöldségek, monitortisztító hab, stb. létre lehet hozni az egész univerzumot hiszen ezek alkotóelemei is mind a csillagokban keletkeztek.

Comments are closed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien