Skip to main content

Bioszféra-sorozat

A Bioszféra 2 projekt egy kísérlet volt Arizona államban, melyben a földi bioszférát másolták le. Lemodellezték az amerikai tájat. Egy teljesen önellátó rendszert szerettek volna elérni. A kísérlet kudarcba fulladt, az összes rovar kihalt, az oxigénszint drasztikusan lecsökkent, így kívülről kellett pótolni. A kísérletből azt a tanulságot vonták le, hogy az emberiség még nem képes önállóan működő bioszférát létrehozni.


Ez a tény is rávilágított arra, hogy mennyire fontos lakóhelyünkön a biodiverzitás megőrzése, minden élőlény egymástól függ, ha valahol felborul az évmilliók alatt kialakult egyensúly, az az egész bolygónkra kihatással lesz.

Számos tudós szerint az ember okozta klímaváltozás nagyban hozzájárulhat a világjárványok kialakulásához. A jelenlegi pandémiát egy figyelmeztetésnek kell vennünk, a Föld túlzott kizsákmányolása, a természetes élőhelyek kiirtása, a túlfogyasztás nem tartható tovább fenn súlyos veszteségek nélkül.

Ahogy pedig a Bioszféra-kísérlet is bizonyította, nem lennénk képesek egy önálló ökoszisztémát létrehozni.

10 biosphere small14 biosphere2 small15 biosphere3 small16 biosphere4 17 Biosphere5 small20 Biosphere6 small21 Biosphere7 small23 Biosphere8 small24 Biosphere9 small28 Biosphere10 small29 Biosphere12 small30 Biosphere11 small31 Biosphere14 small

Ruzsa Dénes és Spitzer Fruzsina honlapja